Skip to content Skip to footer

Continental permite utilizarea sticlelor PET reciclate in productia de anvelope incepand cu 2022

Continental permite utilizarea poliesterului reprocesat obtinut din sticle de plastic reciclate, in productia de anvelope incepand cu 2022. Noul fir de poliester durabil va fi obtinut din sticle de polietilen tereftalat (PET) printr-un proces mecanic si va fi utilizat la constructia anvelopei carcasa. Acest lucru poate inlocui complet poliesterul conventional. Impreuna cu partenerul si furnizorul sau de cooperare OTIZ, un specialist in fibre si producator de textile, producatorul de anvelope premium a dezvoltat o tehnologie speciala pentru reciclarea sticlelor PET, fara etapele chimice intermediare necesare anterior si pentru a face firul de poliester functional pentru cele mai inalte cerintele mecanice ale anvelopei. In cursul asa-numitului upcycling, o sticla PET devine un material PET performant.

„Inca din 2022, vom putea folosi materialul obtinut din sticle PET reciclate in productia de anvelope. In procesul nostru inovator de reciclare, fibrele sunt filate din PET reciclat, fara a fi nevoie sa descompuna materialul in componentele sale in prealabil ”, spune dr. Andreas Topp, responsabil pentru materiale, dezvoltarea proceselor si industrializare in zona de afaceri Continental’s Tyres. El adauga: „Deja la IAA MOBILITY din acest an la München, vom prezenta o anvelopa concept inovatoare cu fire de poliester realizate din sticle PET reciclate. Odata cu utilizarea firelor de poliester reciclate, facem un alt pas important in directia economiei circulare intre produse. ”

Ca parte a procesului de reciclare, sticlele sunt mai intai sortate, capacele indepartate si in cele din urma curatate mecanic. Dupa maruntirea mecanica, acestea sunt topite si granulate; aceasta este urmata de polimerizare in stare solida si un proces de filare modificat. „Procesul nostru de fabricatie modificat ne permite sa obtinem fire de poliester pentru construirea anvelopelor din sticle PET fara niciun proces de polimerizare din monomeri”, explica Dr. Derren Huang, sef de cercetare si dezvoltare la OTIZ.

Testele de laborator si anvelope efectuate de Continental au aratat ca fibrele de materie prima secundara au performante la fel de bune ca si fibrele utilizate pana acum. Au aceeasi calitate ca PET-ul virgin, sunt la fel de stabile si sunt deosebit de potrivite pentru anvelope datorita rezistentei la rupere, rezistentei si stabilitatii termice.

PET-ul conventional a fost folosit de mult timp ca material in constructia anvelopelor auto, deoarece isi pastreaza forma chiar si la sarcini si temperaturi ridicate si astfel asigura siguranta la toate viteza de conducere. Utilizarea PET reciclat conserva resurse valoroase in constructia anvelopelor: astazi, o anvelopa conventionala pentru autoturisme consta in aproximativ 400 de grame de fire de poliester. Aceasta inseamna ca mai mult de 60 de sticle PET reciclate pot fi utilizate in viitor pentru un set complet de anvelope pentru vehicule.

Reciclarea devine din ce in ce mai importanta in proiectarea, dezvoltarea si productia de anvelope premium. Pana cel tarziu in 2050, Continental isi propune sa utilizeze succesiv 100% materiale produse in mod durabil in produsele sale pentru anvelope. Cu utilizarea PET-ului reciclat, producatorul de anvelope reuseste sa faca un pas suplimentar catre economia circulara.

„Pentru noi, deseurile sunt materialul de productie de maine, pe masura ce vedem modelul viitorului in economia circulara. Angajamentul Continental de a modela si de a conduce in mod activ aceasta transformare ne ofera un avans pentru viitoarea noastra afacere si, prin urmare, pentru viabilitatea noastra viitoare ”, spune Claus Petschick, sef de durabilitate in zona de afaceri Pneuri din Continental. „Ambitia noastra este clara: pana cel tarziu in 2050, dorim sa inchidem complet ciclurile noastre de produse si resurse impreuna cu partenerii si furnizorii nostri.”

(via »)

Lasa un comentariu

0.0/5