Elena Marinescu
Cea mai mare investitie din Romania ultimului deceniu si cea mai mare pregatita vreodata in Bihor, fabrica de anvelope a Nokian Tyres aflata in constructie in Oradea, a carei piatra de temelie a fost pusa in luna mai a anului trecut, starneste un interes tot mai crescut, pe masura ce recrutarea personalului avanseaza, urmand sa fie data in functiune anul acesta.
In conditiile in care Nokian Tyres promite un nivel mediu de salarizare cu totul neobisnuit – peste 2.000 euro brut, adica peste 5.700 lei net – BIHOREANUL a incercat sa afle de la Susanna Tusa, director general al fabricii din Oradea si vicepresedinte al Nokian Tyres Romania Operations, ce altceva mai ofera oradenilor compania finlandeza, pe langa promisiunea de a crea aici prima fabrica de anvelope cu zero emisii de carbon din intreaga lume.
– De ce a ales Nokian Tyres sa investeasca in Oradea? Ce a contat in aceasta optiune?
– In cadrul companiei, deciziile importante se bazeaza pe analize amanuntite si pe o buna planificare, si asa s-a intamplat si in cazul fabricii din Oradea. Am analizat peste 40 de locatii din diferite tari ale Europei, inclusiv, de pilda, din Polonia si Portugalia. Am avut 90 de criterii de selectie, grupate in 6 mari categorii: talentele, mediul de afaceri, infrastructura, piata imobiliara si accesul la utilitati, costurile operationale si riscurile. In final, a devenit clar ca Oradea este cea mai buna alegere. Am apreciat si implicarea oficialilor locali si, de altfel, simtim ca aici suntem foarte bine primiti.
“Un angajament pe termen lung”
– De ce ati ales locatia din strada Ogorului si in ce consta investitia, concret? Cat de mare va fi fabrica?
– Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 650 milioane de euro, iar constructia fabricii avanseaza conform planului. Productia primei anvelope este preconizata pentru a doua parte a acestui an, iar activitatea la scara comerciala vrem s-o incepem anul viitor.
Locatia din strada Ogorului este foarte avantajoasa pentru noi. Am achizitionat cea mai mare parte a terenului, care era in proprietate privata, si avem, de asemenea, un acord de concesiune cu autoritatile locale pentru o alta parte. Suprafata totala a terenului este de aproape 54 de hectare. Pe langa unitatea de productie in sine, construim aici si un centru logistic pentru stocarea si distributia anvelopelor, precum si cladiri utilitare si administrative. In total, suprafata construita este de 100.000 mp.
– Ce fel de anvelope va produce fabrica din Oradea?
– Odata ce va fi complet operationala, vom produce aici circa 6 milioane de anvelope pe an, majoritatea destinate clientilor din Europa Centrala, dar nu numai. De la bun inceput am privit aceasta investitie ca pe un angajament pe termen lung si am proiectat-o cu gandul la viitor. Asta inseamna ca putem creste capacitatea de productie daca si cand va fi necesar, pentru a raspunde cerintelor pietei.
“Un interes ridicat”
– Cum decurge recrutarea personalului? Cati dintre viitorii angajati vor fi expati si cati autohtoni si ce pozitii vor putea ocupa acestia? Au sanse mai mari barbatii sau este loc si pentru femei?
– Aveti profesionisti foarte talentati si ne-am bucurat sa vedem ca exista un interes ridicat fata de Nokian Tyres si fata de locurile de munca disponibile. In prima faza ne-am concentrat pe formarea echipei locale de management, recrutarea pentru aceste pozitii fiind incheiata. Acum dorim sa angajam inca 350 persoane pe parcursul acestui an si sa facem trecerea de la personalul managerial si administrativ catre cel din zona de productie.
Locurile de munca din fabrica sunt potrivite atat pentru femei, cat si pentru barbati, si ii incurajam pe toti cei interesati sa consulte disponibilitatile si sa aplice pentru angajare. Avem agentii specializate care ne ajuta cu recrutarea, dar toti oamenii selectati vor fi angajatii Nokian Tyres. Atunci cand am gandit campania de recrutare, am vrut sa spunem de la bun inceput cine este Nokian Tyres si care este oferta noastra: sansa de a lucra intr-o fabrica revolutionara, prima cu zero emisii de carbon din industria anvelopelor, cultura si atmosfera finlandeza, definita de grija, respect si dialog, oportunitatile continue pentru dezvoltare profesionala si pachetul corect de beneficii acordat angajatilor.
Scopul nostru este strans legat de conceptul de siguranta si sustenabilitate: siguranta locurilor de munca, a angajatilor, a mediului si a intregii lumi, daca ne gandim ca produsele noastre sunt folosite de soferii de pretutindeni. Din reactiile de pana acum, se pare ca mesajul nostru a fost inteles si apreciat.
– Unde pot afla cei interesati informatii?
– Principalul obiectiv pentru aceasta primavara este sa formam echipa de lansare, care va participa timp de doua luni la un program de training desfasurat la sediul nostru din Nokia, Finlanda. In acelasi timp, 25 de specialisti vor fi relocati temporar din Finlanda la Oradea, pe masura ce ne pregatim pentru alte momente importante in intreprinderea noastra. Asadar, cautam 350 de colegi bine pregatiti care sa ni se alature pe parcursul anului 2024 si, odata ce realizam acest lucru, echipa completa va numara 550 de persoane. Toti cei interesati pot afla mai multe si pot aplica online pe site-ul nostru, www.nokiantyres.ro.
“Un impuls pentru economia locala”
– Cum va schimba Nokian Tyres orasul si peisajul?
– Ne-am angajat sa construim aici prima fabrica de anvelope din lume cu zero emisii de CO2. Asta inseamna, de exemplu, ca energia pe care o vom folosi provine din surse regenerabile si ca aburul utilizat in procesul de fabricatie este obtinut fara combustibili fosili. Locatia este avantajoasa din acest punct de vedere, pentru ca putem folosi energie verde generata in apropierea fabricii. Vrem sa dezvoltam o unitate de productie sustenabila si competitiva, iar angajatii sa beneficieze de un mediu de lucru curat si modern.
In final vom crea 550 de locuri de munca. Noi si angajatii nostri vom folosi serviciile locale, ceea ce va duce la crearea si mai multor locuri de munca in Oradea si in zona, ceea ce inseamna un impuls pentru economia locala si dezvoltarea comunitatii. Vrem sa ii inspiram si pe altii prin propriul nostru exemplu si ne ghidam dupa principiile culturii finlandeze, in care grija, respectul si dialogul sunt esentiale.
– Ati contactat Universitatea de aici? Veti colabora cu Parcul Stiintific si Tehnologic din Oradea?
– Inca nu avem o colaborare cu institutiile educationale din zona, dar intentionam sa le contactam si sa dezvoltam impreuna noi oportunitati de formare profesionala pentru viitorii angajati. Vom incepe, de asemenea, sa discutam si despre alte oportunitati de colaborare. Pana acum ne-am concentrat eforturile pe recrutarea de forta de munca calificata, dar pe masura ce operatiunile noastre de aici se dezvolta vom putea aduce alaturi de noi si proaspat absolventi.
“Un loc in care invatarea este incurajata”
– Vedem deseori in Romania cum tinerii absolventi isi gasesc cu greu un loc de munca in domeniul pentru care s-au pregatit si fie aleg un job cu o calificare inferioara, fie devin someri sau pleaca, pur si simplu, din tara. Se intampla si in Finlanda? Cum ati convinge tinerii ca a avea o meserie poate conta mai mult decat o diploma nu tocmai relevanta?
– Fac parte din echipa Nokian Tyres de aproape doua decenii si am avut sansa de a intalni oameni de exceptie din domenii diverse. Nu este vorba doar de diplome, ci si de a te califica la locul de munca. Aici, in Oradea, vrem sa ne formam angajatii astfel incat sa devina experti in fabricarea anvelopelor si in celelalte arii de expertiza care ne sunt utile. Credem in dezvoltarea continua si ne sustinem colegii pentru a-si imbunatati competentele si a face performanta. Nokian Tyres este un loc in care invatarea este incurajata prin proiecte diverse si colaborare activa si oferim diverse solutii de invatare, in functie de context.
Eu insami sunt un exemplu in acest sens. Am invatat multe la locul de munca, mi s-au oferit numeroase posibilitati si am ocupat functii diverse in companie. Cred ca, odata cu progresele spectaculoase pe care le face tehnologia si mediile de lucru de ultima generatie, cu o cultura constructiva, zona industriala poate deveni din ce in ce mai atractiva pentru tanara generatie.
– Cum vi se pare Oradea si ce ati invatat pana acum despre oras?
– Am vizitat prima data Oradea in 1987 si de atunci orasul a trecut prin transformari majore. Imi place sa imi petrec duminicile facand plimbari lungi si de fiecare data descopar ceva nou. Arhitectura traditionala este fascinanta, mancarea e extrem de buna si m-au impresionat in mod deosebit oamenii, prin modul in care comunica si felul primitor de a fi, ceea ce ma face sa ma simt ca acasa, chiar daca sunt la mai bine de 2.000 de kilometri distanta.