In zilele noastre, anvelopele de inalta performanta devin o alegere din ce in ce mai populara fata de anvelopele de clasa medie sau de buget. Desi toate au rolul lor in ceea ce priveste performanta si longevitatea, anvelopele de inalta performanta sunt cele alese pentru a fi montate pe masinile obisnuite datorita numeroaselor avantaje si beneficii pe care le ofera. In acest articol, vom aborda exact ce sunt anvelopele de inalta performanta si care sunt avantajele montarii acestora pe masinile obisnuite.
Ce sunt anvelopele de inalta performanta?
Anvelopele de inalta performanta au fost proiectate in mod expert pentru a oferi vehiculelor o aderenta superioara si sunt mai receptive atat pe carosabil umed, cat si pe uscat. Spre deosebire de anvelopele de valoare mai mica, cum ar fi cele de clasa medie sau de buget, anvelopele de inalta performanta sunt concepute nu numai pentru a fi mai performante, ci si pentru a dura mai mult. Aceste anvelope de inalta performanta sunt potrivite pentru o gama larga de vehicule, insa este important sa verificati daca sunt compatibile cu tipul dvs. special de masina.
Care sunt beneficiile anvelopelor de inalta performanta?
Caracteristicile masinii dumneavoastra se schimba in functie de nivelul de performanta pe care il ofera anvelopele. Cu cat performanta anvelopei este mai mare, cu atat mai mari sunt diferentele pe care le veti observa la volan. Anvelopele de inalta performanta imbunatatesc aderenta autovehiculului dvs. pe sosea, precum si capacitatea de reactie, manevrabilitatea, franarea si feedback-ul volanului. Acest lucru inseamna ca automobilistii pot conduce cu incredere, chiar si in conditii care sunt departe de a fi perfecte, cum ar fi precipitatiile abundente, gheata sau zapada.
Pe langa abilitatile excelente de performanta in viraje si de franare, anvelopele de inalta performanta ajuta, de asemenea, la conducerea la viteze mari. Atunci cand doriti sa mergeti repede in linie dreapta si sa accelerati puternic de pe loc, dar anvelopele dvs. doar se invart, acest lucru poate insemna ca anvelopele dvs. nu sunt chiar la inaltimea asteptarilor si trebuie modernizate. Ceea ce va doriti cu adevarat este ca anvelopele dumneavoastra sa se prinda de sosea si sa va lanseze masina inainte cu o rotire a rotilor mica sau deloc.
De asemenea, anvelopele de inalta performanta au, de obicei, o clasificare de mare viteza, ceea ce inseamna ca pot face fata conducerii la viteze mai mari pentru perioade de timp prelungite, in comparatie cu modul in care s-ar descurca anvelopele obisnuite pentru aceeasi perioada de timp la astfel de viteze.
Atunci cand cumpara anvelope de inalta performanta, automobilistii trebuie sa tina cont de faptul ca, desi acestea vor avea un pret mai ridicat, merita.
Anvelopele cu preturi mai mici tind sa nu dureze la fel de mult timp si, prin urmare, pot duce la inlocuiri mai frecvente, in timp ce anvelopele de inalta performanta vor costa putin mai mult, dar vor fi rentabile pe termen lung datorita longevitatii lor. Pe langa alegerea anvelopei corecte, este important de retinut faptul ca nu toate anvelopele ultraperformante sunt potrivite pentru toate vehiculele sau soferii.
Exista o gama variata de optiuni atunci cand vine vorba de alegerea anvelopelor de inalta performanta, de la marci premium de renume precum Bridgestone, Michelin si Continental. Veti observa pe aceste anvelope ca unele sunt de tip “run-flat” si toate vor avea marcati pe peretele lateral indicatorii de viteza, precum si indicatorul de aderenta pe teren umed, dimensiunea anvelopei, sarcina maxima, presiunea si viteza.
Atunci cand doriti sa montati anvelope noi, este extrem de important sa va asigurati ca fiecare anvelopa de pe axa dumneavoastra este exact aceeasi. Anvelopele trebuie sa aiba intotdeauna aceeasi dimensiune, acelasi indice de incarcare si acelasi indice de viteza pe toate cele 4 anvelope.
Aceasta este o cerinta legala in multe tari, asa ca nu este niciodata o idee buna sa montati anvelope de inalta performanta pe puntea din fata si anvelope obisnuite pe cea din spate sau invers. Acest lucru poate cauza pierderea controlului vehiculului, poate cauza un risc mai mare de aquaplaning si poate afecta capacitatea de franare a vehiculului.