Skip to content Skip to footer

Gestionarea anvelopelor uzate in Europa

asociatia pentru gestionare anvelope uzate in europa

ETRMA (European Tyre and Rubber Manufacturers Association) a prezentat rezultatele obtinute legate de gestionarea anvelopelor uzate in Europa. In anul 2011 s-a mentinut rata favorabila de 95%, chiar daca s-a inregistrat o crestere de 3% in volumul anvelopele uzate, comparativ cu anul 2010. Anul trecut, aproape 3,3 milioane de tone de anvelope uzate au fost gestionate in mod ecologic. Dupa sortarea anvelopelor date spre reutilizare, restul au fost trimise la reciclat (recuperarea materiei) sau au fost folosite drept inlocuitor de combustibil in cuptoare de ciment sau centrale electrice (recuperarea energiei). Astfel anul 2011 contureaza o crestere in volumul recuperarii materiei (+0,5%) si o o scadere in procesul de recuperare al energiei (-2%).

asociatia pentru gestionare anvelope uzate in europa

O analiza aprofundata in ceea ce priveste procesului de recuperare al materiei, arata ca desi granulatia a crescut cu 2%, iar redirectionarea anvelopelor uzate catre alte scopuri (paravane protectoare pentru bazine, matrite, s.a.m.d) a crescut cu 47%, s-a inregistrat si o scadere in refolosirea acestor anvelope in constructii civile sau publice (-10%), la fel si in turnatorii sau in fabricile de otel (-33%). In ceea ce priveste volumul, productia de pudra de cauciuc reprezinta procentul cel mai insemnat al procesului de recuperare al materiei (83%), urmat de constructii civile sau publice (14%), paravane protectoare pentru bazine, matrite (3%) si turnatorii sau fabrici de otel (0,4%). Analizand procesul de recuperare al energiei, cea mai mare parte a anvelopelor uzate se indreapta catre industria de ciment (92%), urmata de centrale electrice (7%) si piroliza (1%).

In Europa exista 14 organizatii care se ocupa de reciclarea anvelopelor uzate, alaturi de ECOPNEUS care opereaza inca din septembrie 2011. Aceste organizatii lucreaza in conformitate cu principiul responsabilitatii producatorului si se ocupa de aproximatix 60% din intregul volum al cauciucurilor uzate. „Acest sistem de cadru juridic, din ce in ce mai raspandit, atribuie principala responsabilitate chiar producatorilor si importatorilor de anvelope, lasandu-i astfel pe acestia sa organizeze impreuna procesul de gestionare al cauciucurilor uzate. Persoanele care activizeaza in aceasta industrie prefera acest sistem”, declara Fazilet Cinaralp, Secretar General ETRMA. De regula, acest sistem este finantat printr-o taxa de mediu aplicata la pretul produsului, indiferent de locatia punctului de colectare.

reciclare si refolosire anvelope

Privind catre cele mai recente campanii de gestionare a anvelopelor uzate in doua tari cu traditie ( Italia si Turcia), putem analiza rezultatele remarcabile obtinute in 2011. In Italia, in mai putin de 4 luni de activitate, ECOPNEUS a reusit sa colecteze si sa trateze aproape 73 kt de ELT, depasindu-si obligatile anuale cu 10%. In Turcia, o tara care lucreaza dupa principiul resposabilitatii producatorului inca din 2010, LASDER si 1 EU27+NO+CH+Turkey au reusit sa colecteze si sa trateze aproximativ 90 kt de ELT (un plus de 25kt comparativ cu 2010), indeplinindu-si astfel 100% din obligatiunile legale pentru 2011. Producatorii de cauciucuri din Europa se angajeaza sa continue in dezvoltarea acestui proces de recuperare a anvelopelor uzate, astfel incat sa maximizeze folosirea acestor produse in contextul economic al resurse naturale, al deficitului de combustibili fosili, cat si a instabilitatii preturilor.

Un raport detaliat ETRMA va fi disponibil la sfarsitul anului 2012.

Lasa un comentariu

0.0/5